Να λυθεί η εξίσωση ημχ=2

Να λυθεί η εξίσωση ημx=2

ή αλλιώς

παιδικές νοσταλγίες μέσα από απλά μαθηματικά κείμενα

.

Όταν, φοιτητής, διάβασα για πρώτη φορά μιγαδικές συναρτήσεις, ένιωσα να στέκομαι μπροστά σε ένα θαύμα... Θαύμα ιδεών, θαύμα σκέψεων, θαύμα ομορφιάς... Άφηνε ελεύθερη τη σκέψη μου να πετάξει μακριά, πολύ πιο πέρα από τα στενά όρια της πραγματικότητάς μας.

Οι μιγάδες!...

Εκεί όπου πραγματικοί αριθμοί μπλέκονται με φανταστικούς σε ένα χορό ύπαρξης και μη ύπαρξης μετουσιώνοντας κάποιους πανίσχυρους και ακριβέστατους συλλογισμούς σε τέχνη και σοφία συγχρόνως...

Οι μιγάδες προχώρησαν τη σκέψη μας πολύ πιο πέρα από εκεί που στεκόταν ακίνητη, λύνοντας εξισώσεις που η πραγματικότητα δε μπορούσε να κάνει.

Τελικά επέτρεψαν σε εξωπραγματικά μαθηματικά πλάσματα να εισβάλλουν στην πραγματικότητά μας με τόσο μεγάλη ερμηνευτική δύναμη, ώστε ακόμη και η Κβαντομηχανική να βλέπει τη Φύση μέσα από αυτά (κυματοσυναρτήσεις).

Απλά παραδείγματα

α) Οι λύσεις των εξισώσεων της Κβαντικής Φυσικής είναι μιγαδικές συναρτήσεις. Είναι δηλαδή κάτι που δεν υπάρχει, αλλά που αν το διαχειριστούμε με ευφυΐα περιγράφει κάτι που υπάρχει, τη Φύση.

β) Εξισώσεις που δεν είχαν λύση στον πραγματικό μας κόσμο, όπως π.χ. ημχ=2 , ξαφνικά απέκτησαν ακόμη και άπειρες λύσεις, σε έναν κόσμο ανύπαρκτο, που όμως μπορεί να επιλύσει πολλά προβλήματα στον δικό μας, τον υπαρκτό κόσμο.

.

Η λύση της εξίσωσης βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο

Να λυθεί η εξίσωση 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέματα Φυσικής (β΄ τόμος): Κύματα

Γνώμη προς θεματοδότη της πανελλαδικής εξέτασης Φυσικής 2024

Θέματα Φυσικής (α΄ τόμος): Ταλαντώσεις