Μια μέρα με τον Γαλιλαίο και τους νόμους του Νεύτωνα

 

Τα ατέλειωτα φιλοσοφικά και θεολογικά κείμενα και οι βαρύγδουπες πραγματείες των πανεπιστημιακών και των κάθε είδους «φωτισμένων» ανθρώπων της εποχής του Γαλιλαίου, με τις πομπώδεις και αστήρικτες μεταφυσικές τους φλυαρίες για την πραγματικότητα, δεν απέκτησαν ποτέ ούτε πραγματική αξία ούτε πραγματική δύναμη.

Αντιθέτως τα απλά πειραματάκια του Γαλιλαίου με κάτι απλά καθημερινά σώματα, με κάτι οριζόντιες και κεκλιμένες τάβλες και με κάτι ασήμαντες μπίλιες που τις άφηνε να κυλάνε, γέμισαν και ξαναγέμισαν με πανάκριβους καρπούς την ποδιά των Ανθρώπων.

Ο λόγος απλός!

Τα λόγια του Γαλιλαίου ήταν σαφή και ακριβή. Στηρίζονταν στο πείραμα και τα Μαθηματικά, στο συλλογισμό και στην απόδειξη. Τελικά στην αξιοπρέπεια της ανθρώπινης σκέψης, μακριά από την τυφλή πίστη σε δόγματα και αυθεντίες. Μακριά από λόγια νεφελώδη και σκοτεινούς φανατισμούς.

....

Με τους νόμους του Νεύτωνα μάς δόθηκε η δυνατότητα να προφητεύουμε μελλοντικές συμπεριφορές με επιστημονικό τρόπο. Μακριά από μαγικές σφαίρες, ξόρκια, σκοτεινές δυνάμεις και καθημερινούς θυμούς αργόσχολων πνευμάτων, που το μόνο που έκαναν εκεί πάνω ήταν να κατεβαίνουν κάθε τόσο εδώ κάτω και να ξεσπούν πάνω στους ανθρώπους για να τους ελέγχουν και να τους τιμωρούν.

Ο τρόπος σκέψης του Νεύτωνα είναι τα θεμέλια της Φυσικής μας.

....... 

..................

Το κείμενο στην παρακάτω διεύθυνση

Μια μέρα με το Γαλιλαίο και τους νόμους του Νεύτωνα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέματα Φυσικής (β΄ τόμος): Κύματα

Γνώμη προς θεματοδότη της πανελλαδικής εξέτασης Φυσικής 2024

Θέματα Φυσικής (α΄ τόμος): Ταλαντώσεις