Σκέψεις και λύση του Δ5i των Πανελλ. Εξετ. Φυσικής 2020 (παλαιό σύστημα)

 

Το θέμα Δ5i των πανελληνίων εξετάσεων Φυσικής 2020 (παλαιό σύστημα) είχε δημιουργήσει τότε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση μεταξύ των Φυσικών. Αδιανόητα απανωτά λάθη της ΚΕΕ, δογματικές στάσεις, φωνές από καθηγητή πανεπιστημίου που έφταναν σε υβριστικές αντεγκλήσεις και οδηγούσαν σε άσχημη ατμόσφαιρα, έντονες παρεμβάσεις άλλων πανεπιστημιακών, διαμαρτυρίες από συναδέλφους κλπ.

Το θέμα Δ5i τελικά δημιούργησε ένα κλίμα που δε θα το έλεγα γαλήνιο και που πολύ με προβλημάτισε.

Μέσα λοιπόν σε αυτή την ατμόσφαιρα, την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020, ανάρτησα κάποιους προβληματισμούς μου, τους οποίους ξαναδίνω σήμερα με την ελπίδα ότι θα φανούν χρήσιμοι. Έγραφα λοιπόν τότε:

«..............

Προβληματισμοί

·      α) Γιατί το θέμα Δ5i των πανελληνίων εξετάσεων Φυσικής 2020 (παλαιό σύστημα), που ήταν τόσο απλό στα πλαίσια της Θεωρητικής Νευτώνειας Μηχανικής (και όχι του Λυκείου), λύθηκε εντελώς λανθασμένα από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) και γιατί προκάλεσε μεταξύ των Φυσικών προβλήματα, προσβολές, έντονες αντεγκλήσεις και στενοχώριες;

·       β) Πώς είναι δυνατόν ένα τόσο απλό θέμα να προκαλεί τόσο μεγάλη ταραχή; Δεν θα έπρεπε να δοθεί, από τους υπευθύνους που επέλεξαν το Δ5i ως θέμα εξετάσεων παιδιών, μια σοβαρή, επιστημονική και αδιαμφισβήτητη λύση, η οποία ως τέτοια να γίνει αμέσως αποδεκτή από όλους τους Φυσικούς;

 Άποψη

Η Φυσική είναι αυστηρή και ισχυρότατη! Ο βασικός λόγος όλης αυτής της αναστάτωσης ήταν το ότι, είτε από άγνοια είτε από αδιαφορία, ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ της Φυσικής που είναι τα διαμάντια μας κατά την επικοινωνία μεταξύ μας!

Συγχρόνως παραμερίστηκαν μεθοδολογίες, έννοιες, καθιερωμένοι τρόποι αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων κ.λπ. Τελικά παραμερίστηκαν επιστημονικές στάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρω (ως ερωτηματικά) μερικά κεφαλαιώδη της Φυσικής για τα οποία δε δόθηκε σχεδόν καθόλου σημασία

1) Τι ονομάζουμε κύλιση χωρίς ολίσθηση και ποιοι είναι οι αυστηρότατοι μαθηματικοί περιορισμοί που θέτει η συγκεκριμένη κίνηση;

2) Ο δίσκος, αφού είναι στερεό σώμα και μπήκε ως θέμα Φυσικής, γιατί από τους Φυσικούς δεν αντιμετωπίστηκε αμέσως με την θεωρία του στερεού;

3) Τι ονομάζουμε περιστροφή σώματος; Ποιος είναι ο ορισμός της γωνιακής ταχύτητας στερεού σώματος; Ποιες είναι οι ιδιότητες αυτού του κορυφαίου διανυσματικού μεγέθους και πώς συνδέεται με τις περιστροφές του στερεού;

4) Γιατί αγνοήθηκε Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ που είναι μια από τις πιο βασικές έννοιες της Φυσικής;

κ.λπ

Πάντα επέμενα έντονα και επιμένω ακόμη και με κάθε τρόπο ότι αν αδιαφορήσουμε για τους ορισμούς της Φυσικής θα γίνουμε Βαβέλ ή στην καλύτερη περίπτωση απομονωμένη φυλή Αμαζονίου. Δεν θα καταλαβαίνουμε τι λέμε ούτε καν μεταξύ μας. Θα μαλώνουμε αναίτια.

.......

..................................................

Το κείμενο λοιπόν που δίνω σήμερα (2-7-2020) δεν έχει τίποτε καινούριο και κυρίως δεν περιέχει κάποια λύση του Δ5i η οποία να είναι ξεχωριστής αξίας. Και πως θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αυτό όταν ήδη πολλοί είναι οι συνάδελφοι που έλυσαν σύντομα, απλά και ευφυέστατα το πρόβλημα ή που μας έδωσαν καταπληκτικές πειραματικές αποτυπώσεις-συλλήψεις του, καθώς και αφοπλιστικές προσομοιώσεις του.

Άρα η σημερινή μου κατάθεση είναι ΚΑΙ μια παράκληση να μην αφήνουμε ποτέ από κοντά μας τους ορισμούς της Φυσικής, γιατί είναι τεράστιος ο πλούτος της σοφίας που κρύβουν και ανεκτίμητη η ασφάλεια που παρέχουν στους συλλογισμούς μας.

 

Σκέψεις για το Δ5i και λύση του

 

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

 ....................................»

 

 

 

Σχόλια

  1. Στη σελίδα 3 της λύσης αναφέρεις "(*
    ) Ως προς το σύστημα Ο ́x ́y ́z ́ το σημείο Μ είναι προφανώς ακίνητο", Δεν το καταλαβαίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.Το Μ είναι υλικό σημείο του στερεού σώματος και το σύστημα συντεταγμένων Ο΄x΄y΄z΄ είναι άρρηκτα δεμένο πάνω στο στερεό οπότε το Μ ως προς το σύστημα Ο΄x΄y΄z΄ δεν αλλάζει θέση, το σύστημα και το Μ "πάνε μαζί" θα έλεγα. Ως προς το Ο΄x΄y΄z΄ κανένα σημείο του στερεού δεν αλλάζει θέση.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέματα Φυσικής (β΄ τόμος): Κύματα

Γνώμη προς θεματοδότη της πανελλαδικής εξέτασης Φυσικής 2024

Θέματα Φυσικής (α΄ τόμος): Ταλαντώσεις